Lehké, chutné, slané i sladké ... tak chutná Čerstvý tvarohový sýr po francouzsku!

Čerstvý tvarohový sýr

Beaugel 10 ® SYN punc kvality Čerstvý tvarohový sýr

_______________________________________________________________________

Co je Čerstvý sýr?

Dobře připravený Čerstvý sýr je lahůdka, kterou můžeme konzumovat okamžitě po výrobě. Jestliže je dobře prokysaný a nasolený vydrží i 3 - 4 týdny. Výborný je čistě jako přírodní nebo dochucený bylinkami či kořením, ale i na sladko. To jsou různé obměny, jak ho využít.

Podle toho, jak ho necháme odkapat si připravíme buď kompaktní sýr zajímavého tvaru nebo materiál na přípravu pomazánek či dezertů. Bude výborný z mléka kravského, kozího i ovčího.

Návod na domácí přípravu z kultury Beaugel 10-SYN  Čerstvý tvarohový sýr

Mléko zahřejeme na 65°C po dobu 20min. Poté zchlaďíme na 30°C. Nasypeme tubu Beaugel10-Čerstvý tvarohový sýr (popř. poměrnou část) do mléka a důkladně, ale pozvolna promícháme. Přiklopíme a necháme při teplotě 18 - 24°C srážet 20 - 48h. Doba srážení je závislá na teplotě prostředí. Sýřenina se dále nekrájí. Potom naplníme sýřeninou formy nebo dáme do plachetky a necháme odkapávat při teplotě prostředí 22 - 24°C. Můžeme použít např. formy FA01, FA04, FA06, FA07, FA09, FA11 nebo FA13, výběr je celkem libovolný. 

Necháme odkapávat, jak dlouho bude třeba. Záleží na požadované konzistenci a kyselosti. Více odkapaný bude držet tvar dle vybrané formičky. Měně odkapaný použijeme na pomazánky a dezerty. Chceme-li kompaktní tvar, sýry ve formách přibližně 2x - 3x po 12h otáčíme.

Po odkapání nasolíme. Vytvarované na povrchu slánkou nebo rukou, necháme stát na podložce přibližně po 6h otočíme, aby sůl prostupovala rovnoměrně. Můžeme obalit také v koření či bylinkách. Fantazii se meze nekladou. Tvaroh prosolíme dle chuti nebo necháme nenasolený. Nasolením však zastavíme kysání výrobku a konzervujeme ho. Spotřebujeme dle vlastního uvážení.

TIP:

Sýr můžete dochutit kořením. Použít můžete např. tříbarevný pepř, chilli, koriandr nebo římský kmín.

Koření přidejte po krájení a nechte spolu se syrovátkou a odvodňovanou sýřeninou po 1h. Dále pak už vyndavejte se sýřeninou k odkapání a dále postupujte dle návodu.

 

Vybírejte vždy kvalitní koření aby neohrozilo průběh zrání např. zavlečením nežádoucích plísní.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *