zákysy VIVO-SYN pestrá nabídka živých bakterií

... neutralizace toxinů, správná mikroflóra, tlumení zánětů, aplikace také na kůži ...více...

... ochrana střevní stěny, podpora vstřebávání vitaminů ...více...

... svěží jogurtová chuť pro každý den, obohacený o acidofilní bakterie ...více...

... rozvoj prospěšné mikroflóry, účinek podpořen laktulózou, příjem také v čisté formě ...více...

... unikátní mikroflóra kefírových zrn urychluje metabolismus a napomáhá tak úpravě váhy ...více...

... zdroj minerálů a vitaminů, výtečný zákys ze smetany i mléka ...více...

... omezuje množství škodlivin a zpomaluje účinky stárnutí ...více...

... výborný startér pro obnovení zdravé mikroflóry, v zákysu i v čisté formě ...více...

... symbióza probiotických bakterií a prebiotické laktulózy, při příjmu v čisté formě je účinek laktulózy maximální ...více...

... čistý domácí tvaroh plný snadno stravitelné bílkoviny a minerálů ...více...

... vyvážený obsah živin a bioaktivních látek, jemná nakyslá chuť, která chutná dětem ...více...

"Spolupracuje spousta živých organismů - bakterie, mléko, my ... a všichni máme svůj podíl na výsledku  ."

sušená jablečná placka s acidojogurtem a čokoládou

Jaký je rozdíl mezi Jogurtem a Zákysem?

Na první pohled žádný. Z reklam to všichni známe jako jogurt s tou nebo tou živou bakterií. V domovině těchto produktů, více na východ, mají jednotné slovo Zakvaski a tam je i jogurt. To znamená, že ať jogurt nebo zákys, na první pohled to vypadá stejně. Je to zakysaný mléčný výrobek o různé hustotě. Hustota je ovlivněna použitými bakteriemi a jejich poměrem, druhem a kvalitou mléka, dodržením postupu, hlavně teplot a dalšími faktory.

Na jaké mléko?

DOMÁCÍ
DOMÁCÍ
Z FARMY
Z FARMY
Z MLÉKOMATU
Z MLÉKOMATU
Z OBCHODU
Z OBCHODU

Kultury zvládnou zakysat i průmyslově upravené mléko nebo smetanu. Největší kvality však dosáhnete při výrobě z čerstvého mléka.

kysaná smetana ... i pro zákys z mléka

Náklady na 1l zákysu 9.-Kč při maximálním účinku.

symbilact s laktulózou
kefír - mikroflóra kefírových zrn nebo-li kefírových houbiček - kefírek

4 lahvičky v krabičce

1 lahvička zakysá 1 - 3 litry mléka

1x doporučeno k přeočkování

1 krabička na přípravu nejméně 4 - 24 litrů mléka

Záleží na Vaší šikovnosti a čistotě přípravy  

Vícenásobné přeočkování:

Zákys můžete přeočkovávat i vícekrát. Např. 5x - 6x. Dokud zákys nevykazuje výrazné změny v konzistenci a chuti, je v pořádku. Není však už zaručen ideální poměr zastoupených kultur. Dostáváte tak výrobek vhodný k běžné denní spotřebě, který pomůže udržet Vás v kondici.

Chcete-li však dosáhnout maximálního účinku a zlepšit svůj stav, je vhodné držet se doporučení výrobce. Tak je zaručena největší účinnost.

Snadná příprava:

   1-3 litry mléka zahřejte na 80-90 °C (pasterace). Poté zchlaďte na 37-40 °C.

  Přidejte kulturu VIVO-SYN  a rovnoměrně promíchejte: do lahvičky přidejte mléko, ne teplejší než 42°C, protřepejte dokud se prášek nerozpustí a vlijte do mléka.

  Je nutné, aby mléko zaočkované bateriemi mělo po dobu 8 hodin teplotu 37 - 40°C.Toho můžete docílit omotáním nádoby dekou, nebo velkým ručníkem, dát pod přikrývku nebo na topení. Ochlazením se výrazně snižuje aktivita baterií a doba kysání se prodlužuje. Můžete použít jogurtovač nebo jakkoliv jinaK vhodně udržet teplotu potřebnou k fermentaci.

  Po uplynutí 8 hodin výrobek zkontrolujte. Pokud ještě nedosáhl požadované konzistence je možné kultivaci prodloužit o 1 - 3 hodiny. Hotový výrobek dejte zchladit do lednice.

Před konzumací můžete přidávat ovoce, ořechy, med, cereálie, cukr a další přísady dle vlastní chuti.

Co je laktulóza?

Laktulóza je výživa nebo-li prebiotikum pro bakterie obsažené v kultuře. Největší význam má při konzumaci v čisté formě. Dostane se tak neporušeně až do střeva, kde napomůže kvalitnímu rozmnožení potřebné mikroflóry. Je přirozenou složkou mléka. 

zjednodušeně:

probiotikum - jsou střevní organismy prospěšné pro nás             prebiotikum - je výživa pro střevní flóru

obsažené bakterie/kultury - jsou probiotikum                                  laktulóza - je prebiotikum

Najděte si svého dodavatele mlékárenských kultur pro výrobu domácích zákysů a jogurtů :