ranní ovocná mistička se zákysem / jogurtem

Připravujte deserty z vlastní domácí kysané smetany.

Kysaná smetana

vivo-syn domácí výrobaSYN punc kvality

__________________________________________________________________________________

Jemná domácí kysaná smetana. Zdroj vápníku, draslíku, železa, dalších stopových prvků a vitamínů. Neprochází další tepelnou úpravou.

Kysaná smetana je příznivá pro zažívání. Zklidňuje žaludek.

Žádné další přidané látky, jako jsou rostlinné oleje, škrob, stabilizátory a pod.

Složení:

  • Lactococcus lactis subsp. lactis
  • Lactococcus lactis subsp. diacetylactis
  • Lactococcus lactis subsp. cremoris
  • Streptococcus salivarius subsp. thermophilus

Alergeny:   Mléko a výrobky z mléka

Bakterie můžete využít také pro přípravu zákysu z mléka.

Stejně dobře, jako do smetany, je můžete očkovat do mléka a připravit si tak zákys s jiným dalším obsahem prospěšných bakterií, určený k běžné každodenní konzumaci.

Naředěním smetany mlékem, nebo naopak přidáním smetany do mléka snadno ovlivníte obsah tuku.

Zákys lze připravit ve velmi mírné příjemné chuti, která chutná dětem.

Doporučujeme přislazovat řepným cukrem co nejméně. Sladká chuť je návyk, který je možné umírnit. Lépe je přichucovat medem, ovocem nebo přírodnímu sladidly, jako je např. javorový, agávový nebo datlový sirup.

Další produkt  -  Domácí máslo

Jestliže už vyrábíme zakysanou smetanu, podobným postupem si můžeme připravit i vlastní domácí máslo. Bakterie necháme kultivovat ve smetaně při požadované teplotě pouze 2-3h a následně zchladíme v lednici na 8-10°C. V metličkovém šlehači zpracujeme máslo. Zpracováváme tak dlouho, než se oddělí tuk od podmáslí. Máslo pak ještě proplachujeme nebo-li promačkáváme v čisté studené vodě tak dlouho, dokud voda není čirá. Tím vyplavujeme zbytky podmáslí, které zůstalo uvnitř máslové hmoty. V tomto případě si můžeme vypomoci tak, že vyměníme metličky v robotu za hnětací háky a jimi máslo ve studené vodě propracováváme. Opět dokud není voda čirá. Voda musí být studená proto, aby nedocházelo k rozpouštění tuku. Vodu v průběhu proplachování měníme, někdy až 10x.

Podmáslí můžeme též vypít. Opět obsahuje bakterie prospěšné pro naše tělo. Je nažloutlé průhledné, podobně jako syrovátka. Prodávané podmáslí je bílé a husté proto, že je smícháno ještě s mléčným zákysem. To také není vyloučeno a takový cenný nápoj si také můžete připravit sami ...

Zakysáním smetany před výrobou másla, prodlužujeme jeho trvanlivost. A máslo tak získá příjemnou lahodnou chuť.

chutná dětem

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *